Rozsmakuj się w Litwie (4 dni)

Rozsmakuj się w Litwie

Wycieczka dla dorosłych (4 dni)

Troki – Wilno (3) – Zułów - Kowno

1 dzień

Wyjazd z Polski w godzinach wczesnorannych. Przyjazd do Trok ok. godz. 14-15.00 (czasu litewskiego). Spotkanie z przewodnikiem i zwiedzanie ruin zamku na półwyspie, zamku  Witolda na wyspie  z bogatą kolekcją broni, porcelany, fajek, zegarków, mebli, trofeów myśliwskich itp.  Rejs statkiem po jeziorze Galve z 20 wysepkami, podczas którego rozpościerają się przepiękne widoki przyrody, jak i pałacu Tyszkiewiczów. Następnie, zwiedzanie kienesy- świątyni karaimskiej oraz ul. Karaimskiej z typowymi domkami karaimskimi. Uczta karaimska  z ludowymi daniami tego narodu: rosół, kibin, czenach, kwas chlebowy lub napój kminkowy. Wyjazd do Wilna. Zakwaterowanie w hotelu;  nocleg.


2 dzień

Po śniadaniu zwiedzanie Wilna: Katedra wileńska z grobami królewskimi, Plac Katedralny z pomnikiem Giedymina, zamek Giedymina i Pałac Władców,  kościół św. Anny i Bernardynów, pomnik i Muzeum Adama Mickiewicza, Pałac Prezydencki, Uniwersytet Wileński, Plac Ratuszowy, Cerkiew św. Trójcy  oraz miejsce uwięzienia Adama Mickiewicza tzw. Cela Konrada, Cerkiew św. Ducha z mumiami św. Męczenników, Ostra Brama, cmentarz Rossa oraz kościółśw. Piotra i Pawła. Obiadokolacja  w ludowej restauracji, podczas której będą serwowane: chłodnik z ziemniakami lub barszcz, litewskie cepeliny ze śmietaną, skwarkami lub bliny żmudzkie z masłem, śmietaną oraz degustacja 4 gatunków litewskiego piwa ze smażonym chlebem z czosnkiem, wędzonymi uszami i serem. Nocleg w hotelu.

3 dzień

 Po śniadaniu wyjazd  do małej  miejscowości Strigailiszki, gdzie w otoczeniu mnóstwa jezior mistrzowie tworzą prawdziwe, o niesamowitym smaku sękacze. Każdy z uczestników show nie tylko zapozna się z historią  sękaczy, ale przy ogniu z pieca, pod okiem mistrzów, sam spróbuje wypiekać sękacz, a potem będzie go smakował przy  filiżance pachnącej kawy lub herbaty.  Podczas podróży na show  wypiekania sękaczy,  zwiedzamy najstraszy kościół drewniany na Litwie z poł. 18 wieku, przy budowie którego  użyto  tylko siekiery, Zułów - miejsce urodzenia marszałka Józefa Piłsudskiego oraz kościół w Powiewiórce, miejsce jego chrztu, a także Centrum Europy, które ustanowili francuscy naukowcy w 1989r. Powrót do Wilna.Obiadokolacja  w ludowej restauracji, podczas której będą serwowane: chłodnik z ziemniakami lub barszcz, litewskie cepeliny ze śmietaną, skwarkami lub bliny żmudzkie z masłem, śmietaną.Nocleg w hotelu.

4 dzień

Po śniadaniu przejazd do Kowna. Zwiedzanie Kowieńskiej Starówki:  Zamek Kowieński z XIII wieku, kościół

św. Jerzego i klasztor Bernardynów, kościół Trójcy Świętej wraz z  byłym klasztorem Bernardynek  (obecnie  Seminarium Duchowne), dawna poczta konna, plac ratuszowy i ratusz, dom, gdzie mieszkał A. Mickiewicz i zaglądał do okna pięknej Karoliny Kowalskiej, dom Perkunasa – perła litewskiego baroku, kościół Wniebowzięcia NMP

(tzw. kościół Witolda) - najstarsza  świątynia katolicka w Kownie, archikatedra  śś. Piotra i Pawła, ul. Wileńska.

Zwiedzanie wytwórni nalewek, gdzie eksperci zapoznają nas z procesem filtracji,  miejscem tworzenia likierów oraz nalewek. Na zakończenie  zwiedzania wszyscy będą zaproszeni na degustację napojów*. W czasie degustacji jest opowiadana historia tworzenia tych napojów. W muzeum wytwórni będzie możliwość nabyć wyjątkowe upominki: Ekstrakt 999”,  który jest utworzony według starych litewskich przepisów i składa się z 27 roślinnych wyciągów.

Taki ekstrakt można nabyć na Litwie jedynie w tym muzeum.Wyjazd do Polski ok godz. 14.00-15.00 (czasu litewskiego). Powrót do Zamościa późną nocą.

 

W RAMACH CENY GWARANTUJEMY:

- transport autokarem z WC, klimatyzacją i DVD + winiety + parkingi;

- 3 noclegi w Wilnie w hotelu*** w pokojach dwuosobowych z łazienką;

- wyżywienie HB (3 śniadania + 3 obiadokolacje, w tym uczta karaimska w Trokach i dwie w ludowej restauracji

w Wilnie);

- degustacja  piwa z przekąskami  podczas obiadokolacji w ludowej restauracji w Wilnie (4 gatunki piwa x 0.2 l, przekąski: chlebek smażony z czosnkiem, wędzone uszy, ser);

- show wypiekania sękaczy; w cenę jest wliczone: zapoznanie się z historią sękacza, uczestnictwo podczas wypiekania sękacza w piecu, degustacja sękaczy (tradycyjnego oraz chrupiącego), kawa lub herbata;

- degustacja w wytwórni nalewek ( 4 napoje);

- bilety wstępu: Zamek Witolda w Trokach, rejs statkiem po jeziorze Galve, Muzeum A. Mickiewicza i podziemia katedry w Wilnie;

- opieka polskiego pilota;

- usługi pilota – przewodnika na Litwie (w języku polskim);

- ubezpieczenie (sumy ubezpieczenia : pakiet podstawowy- koszty leczenia – 40000,00 zł.; NNW – 20000,00zł.;

 OC w życiu prywatnym – 20000,00zł.; bagaż- 1000,00zł.).

CENA* (1 uczestnik; grupa co najmniej 40 osób) –  810 PLN

*cena z Zamościa i Lublina; możliwość wyjazdu z wybranych miejscowości w Polsce z uwzględnieniem różnicy kosztów transportu

Potrawy tradycyjnej kuchni litewskiej spożywane na wycieczce:

  • kibin - rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego pieczony w piekarniku, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny; podaje się je do specjalnie przygotowanego wywaru z barszczu;
  • czenach(k) - oryginalna potrawa z rodzajów warzyw z dodatkiem mielonego mięsa i przypraw, duszona pod przykryciem w specjalnych glinianych garnuszkach; po zakończeniu obróbki termicznej dodaje się kwaszony ogórek i śmietankę;
  • chłodnik litewski – doskonała, orzeźwiająca zupa na letnie upały; w jej skład wchodzą, m.in. barszcz i nowalijki; podawana jest z gorącymi ziemniaczkami;
  • cepeliny (kartacze) – oryginalna potrawa litewska; przygotowuje się ją z odpowiednio dobranych składników i przypraw (ziemniaki surowe i gotowane, mielone mięso, cebulka, przyprawy); podawane są z gorącą śmietanką i cebulką;
  • bliny żmudzkie ( litewskie) – placki ziemniaczane, faszerowane mięsem; polane śmietaną, podawane są na gorąco; do tego jako dodatek – surówka;
  • chleb litewski tradycyjny – pieczony domowym sposobem z kminkiem, na tataraku;
  • chleb do piwa – kromki chleba (ciemnego) posolić do smaku i natrzeć czosnkiem, usmażyć w tłuszczu (olej, smalec);
  • wędzone ozorki, uszy i ryjki wieprzowe - podawane do piwa cieszą się ogromną popularnością wśród Litwinów; a co na to goście odwiedzający Litwę? nie wszyscy odważą się próbować, ale gdy dokonają degustacji, są usatysfakcjonowani;
  • sękacz – „król królów” wśród ciast litewskich; skrupulatnie przyrządzonym ciastem polewa się specjalnie zamontowany i bezustannie kręcony wałek (dzisiaj używane jest urządzenie elektryczne, dawniej – sękacze piekło się nad gorącym paleniskiem); prawidłowo upieczone ciasto powinno rozpływać się w ustach, jest miękkie i aromatyczne;

* w ceniedegustacja 4 napojów; jednakże za dopłatą można degustować 6 lub 8 a nawet 10

Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.

 

ORGANIZATOR:

ZAMOŚĆ ROZTOCZE TRAVEL

Biuro Turystyki Józef Grzesiuk

ul. St. Staszica 15

 22 – 400 Zamość

tel./fax 84  530 10 60

tel. kom. 500 173 458 lub 513 507 947

www.zamosc-roztocze.travel.pl

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

NIP 9221574164 REGON 951176139

PKO Bank Polski S.A. 28 1020 5356 0000 1902 0157 9473

pdf

   

Galeria  

   

Katalogi wycieczek  

   

Aktualne wycieczki  

   

zoo-zamosc

muzeum zamojskie

arsenal

twierdza portal

nadszaniec

rpn

rpn

   
7423215
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W poprzednim tyg.
W tym miesiącu
W poprzednim mies.
Od początku
1670
997
9975
7382924
53581
49168
7423215

Twój IP: 3.135.214.139
Data: 2024-11-24 08:36:00
   
© Biuro Turystyczne Zamość Roztocze Travel 22 – 400 Zamość, ul. St. Staszica 15 (południowa pierzeja Rynku Wielkiego) tel./fax 84 530 10 60