Artykuły
Rozsmakuj się w Litwie (4 dni)
Rozsmakuj się w Litwie
Wycieczka dla dorosłych (4 dni)
Troki – Wilno (3) – Zułów - Kowno
1 dzień
Wyjazd z Polski w godzinach wczesnorannych. Przyjazd do Trok ok. godz. 14-15.00 (czasu litewskiego). Spotkanie z przewodnikiem i zwiedzanie ruin zamku na półwyspie, zamku Witolda na wyspie z bogatą kolekcją broni, porcelany, fajek, zegarków, mebli, trofeów myśliwskich itp. Rejs statkiem po jeziorze Galve z 20 wysepkami, podczas którego rozpościerają się przepiękne widoki przyrody, jak i pałacu Tyszkiewiczów. Następnie, zwiedzanie kienesy- świątyni karaimskiej oraz ul. Karaimskiej z typowymi domkami karaimskimi. Uczta karaimska z ludowymi daniami tego narodu: rosół, kibin, czenach, kwas chlebowy lub napój kminkowy. Wyjazd do Wilna. Zakwaterowanie w hotelu; nocleg.
2 dzień
Po śniadaniu zwiedzanie Wilna: Katedra wileńska z grobami królewskimi, Plac Katedralny z pomnikiem Giedymina, zamek Giedymina i Pałac Władców, kościół św. Anny i Bernardynów, pomnik i Muzeum Adama Mickiewicza, Pałac Prezydencki, Uniwersytet Wileński, Plac Ratuszowy, Cerkiew św. Trójcy oraz miejsce uwięzienia Adama Mickiewicza tzw. Cela Konrada, Cerkiew św. Ducha z mumiami św. Męczenników, Ostra Brama, cmentarz Rossa oraz kościółśw. Piotra i Pawła. Obiadokolacja w ludowej restauracji, podczas której będą serwowane: chłodnik z ziemniakami lub barszcz, litewskie cepeliny ze śmietaną, skwarkami lub bliny żmudzkie z masłem, śmietaną oraz degustacja 4 gatunków litewskiego piwa ze smażonym chlebem z czosnkiem, wędzonymi uszami i serem. Nocleg w hotelu.
3 dzień
Po śniadaniu wyjazd do małej miejscowości Strigailiszki, gdzie w otoczeniu mnóstwa jezior mistrzowie tworzą prawdziwe, o niesamowitym smaku sękacze. Każdy z uczestników show nie tylko zapozna się z historią sękaczy, ale przy ogniu z pieca, pod okiem mistrzów, sam spróbuje wypiekać sękacz, a potem będzie go smakował przy filiżance pachnącej kawy lub herbaty. Podczas podróży na show wypiekania sękaczy, zwiedzamy najstraszy kościół drewniany na Litwie z poł. 18 wieku, przy budowie którego użyto tylko siekiery, Zułów - miejsce urodzenia marszałka Józefa Piłsudskiego oraz kościół w Powiewiórce, miejsce jego chrztu, a także Centrum Europy, które ustanowili francuscy naukowcy w 1989r. Powrót do Wilna.Obiadokolacja w ludowej restauracji, podczas której będą serwowane: chłodnik z ziemniakami lub barszcz, litewskie cepeliny ze śmietaną, skwarkami lub bliny żmudzkie z masłem, śmietaną.Nocleg w hotelu.
4 dzień
Po śniadaniu przejazd do Kowna. Zwiedzanie Kowieńskiej Starówki: Zamek Kowieński z XIII wieku, kościół
św. Jerzego i klasztor Bernardynów, kościół Trójcy Świętej wraz z byłym klasztorem Bernardynek (obecnie Seminarium Duchowne), dawna poczta konna, plac ratuszowy i ratusz, dom, gdzie mieszkał A. Mickiewicz i zaglądał do okna pięknej Karoliny Kowalskiej, dom Perkunasa – perła litewskiego baroku, kościół Wniebowzięcia NMP
(tzw. kościół Witolda) - najstarsza świątynia katolicka w Kownie, archikatedra śś. Piotra i Pawła, ul. Wileńska.
Zwiedzanie wytwórni nalewek, gdzie eksperci zapoznają nas z procesem filtracji, miejscem tworzenia likierów oraz nalewek. Na zakończenie zwiedzania wszyscy będą zaproszeni na degustację napojów*. W czasie degustacji jest opowiadana historia tworzenia tych napojów. W muzeum wytwórni będzie możliwość nabyć wyjątkowe upominki: „Ekstrakt 999”, który jest utworzony według starych litewskich przepisów i składa się z 27 roślinnych wyciągów.
Taki ekstrakt można nabyć na Litwie jedynie w tym muzeum.Wyjazd do Polski ok godz. 14.00-15.00 (czasu litewskiego). Powrót do Zamościa późną nocą.
W RAMACH CENY GWARANTUJEMY:
- transport autokarem z WC, klimatyzacją i DVD + winiety + parkingi;
- 3 noclegi w Wilnie w hotelu*** w pokojach dwuosobowych z łazienką;
- wyżywienie HB (3 śniadania + 3 obiadokolacje, w tym uczta karaimska w Trokach i dwie w ludowej restauracji
w Wilnie);
- degustacja piwa z przekąskami podczas obiadokolacji w ludowej restauracji w Wilnie (4 gatunki piwa x 0.2 l, przekąski: chlebek smażony z czosnkiem, wędzone uszy, ser);
- show wypiekania sękaczy; w cenę jest wliczone: zapoznanie się z historią sękacza, uczestnictwo podczas wypiekania sękacza w piecu, degustacja sękaczy (tradycyjnego oraz chrupiącego), kawa lub herbata;
- degustacja w wytwórni nalewek ( 4 napoje);
- bilety wstępu: Zamek Witolda w Trokach, rejs statkiem po jeziorze Galve, Muzeum A. Mickiewicza i podziemia katedry w Wilnie;
- opieka polskiego pilota;
- usługi pilota – przewodnika na Litwie (w języku polskim);
- ubezpieczenie (sumy ubezpieczenia : pakiet podstawowy- koszty leczenia – 40000,00 zł.; NNW – 20000,00zł.;
OC w życiu prywatnym – 20000,00zł.; bagaż- 1000,00zł.).
CENA* (1 uczestnik; grupa co najmniej 40 osób) – 810 PLN
*cena z Zamościa i Lublina; możliwość wyjazdu z wybranych miejscowości w Polsce z uwzględnieniem różnicy kosztów transportu
Potrawy tradycyjnej kuchni litewskiej spożywane na wycieczce:
- kibin - rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego pieczony w piekarniku, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny; podaje się je do specjalnie przygotowanego wywaru z barszczu;
- czenach(k) - oryginalna potrawa z rodzajów warzyw z dodatkiem mielonego mięsa i przypraw, duszona pod przykryciem w specjalnych glinianych garnuszkach; po zakończeniu obróbki termicznej dodaje się kwaszony ogórek i śmietankę;
- chłodnik litewski – doskonała, orzeźwiająca zupa na letnie upały; w jej skład wchodzą, m.in. barszcz i nowalijki; podawana jest z gorącymi ziemniaczkami;
- cepeliny (kartacze) – oryginalna potrawa litewska; przygotowuje się ją z odpowiednio dobranych składników i przypraw (ziemniaki surowe i gotowane, mielone mięso, cebulka, przyprawy); podawane są z gorącą śmietanką i cebulką;
- bliny żmudzkie ( litewskie) – placki ziemniaczane, faszerowane mięsem; polane śmietaną, podawane są na gorąco; do tego jako dodatek – surówka;
- chleb litewski tradycyjny – pieczony domowym sposobem z kminkiem, na tataraku;
- chleb do piwa – kromki chleba (ciemnego) posolić do smaku i natrzeć czosnkiem, usmażyć w tłuszczu (olej, smalec);
- wędzone ozorki, uszy i ryjki wieprzowe - podawane do piwa cieszą się ogromną popularnością wśród Litwinów; a co na to goście odwiedzający Litwę? nie wszyscy odważą się próbować, ale gdy dokonają degustacji, są usatysfakcjonowani;
- sękacz – „król królów” wśród ciast litewskich; skrupulatnie przyrządzonym ciastem polewa się specjalnie zamontowany i bezustannie kręcony wałek (dzisiaj używane jest urządzenie elektryczne, dawniej – sękacze piekło się nad gorącym paleniskiem); prawidłowo upieczone ciasto powinno rozpływać się w ustach, jest miękkie i aromatyczne;
* w ceniedegustacja 4 napojów; jednakże za dopłatą można degustować 6 lub 8 a nawet 10
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
ORGANIZATOR:
ZAMOŚĆ ROZTOCZE TRAVEL
Biuro Turystyki Józef Grzesiuk
ul. St. Staszica 15
22 – 400 Zamość
tel./fax 84 530 10 60
tel. kom. 500 173 458 lub 513 507 947
www.zamosc-roztocze.travel.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
NIP 9221574164 REGON 951176139
PKO Bank Polski S.A. 28 1020 5356 0000 1902 0157 9473