Artykuły
Wilno w życiu Marszałka J. Piłsudskiego (4 dni)
Wilno w życiu Marszałka J. Piłsudskiego
Wycieczka dla dorosłych (4 dni)
Troki – Wilno (3) – Zułów - Kowno
1 dzień
Wyjazd z Polski w godzinach wczesnorannych. Przyjazd do Trok ok godz.15.00 czasu litewskiego. Zwiedzamy zamek Wielkich Ksiąt Litewskich nad jeziorem Galve w Trokach, ruiny zamku na półwyspie oraz kienesę, świątynię Karaimską. Będziemy rozkoszować się cudownymi widokami Pojezierza Trockiego wraz z Pałacem Tyszkiewiczów podczasrejsu stateczkiem po jeziorze Galve. Na zakończenie zwiedzania Trok będziemy smakować kibiny*, danie ludowe Karaimów. Zakwaterowanie w hotelu w Wilnie, obiadokolacja, nocleg.
2 dzień
Po śniadaniu udajemy się do Ostrej Bramy, gdzie J. Piłsudski 21 kwietnia 1919 roku wjechał na swojej Kasztance do miasta, zgodnie z własną obietnicą. Zwiedzając Starówkę Wilna zobaczymy miejsca, w których Marszałek mieszkał, gdzie został aresztowany, gdy oskarżono go o współudział z zamachowcami na cara Aleksandra III. Zobaczymy także dom Hausztejna, gdzie mieściła się biblioteka kółka samokształceniowego pod nazwą „Spójnia”, założonego przez braci Bronisława i Józefa Piłsudskich. Zajrzymy także na Uniwersytet Wileński, gdzie w czasach Piłsudskiego, mieściło się Gimnazjum, do którego uczęszczali bracia Piłsudscy. Następnie obejrzymy Pałac Prezydencki, gdzie przebywał J. Piłsudski, jako Naczelnik Państwa. Punktem końcowym dnia będzie cmentarz Rossa, gdzie schylimy głowy nad grobem Matki J. Piłsudskiego wrazz sercem Syna oraz nad grobami bliskich osób Marszałka.Obiadokolacja, nocleg.
3 dzień
Po śniadaniu wyjazd do miejscowości Zułów, gdzie w 1867r. urodził się Józef Piłsudski. Później przejazd do wsi Powiewiórki, gdzie w kościele św. Kazimierza 15 grudnia 1867r. został ochrzczony. W drodze powrotnej do Wilna zwiedzanie stacji kolejowej w Bezdanach, gdzie w 1908r. J. Piłsudski zorganizował napad na pociąg wiozący pieniądze skarbowe do Petersburga. Później udajemy się do miejscowości Pikieliszki, gdzieznajduje się dworek Marszałka, w którym lubił spędzać wakacje i wolne chwile. Powrót do Wilna.Obiadokolacja, nocleg.
4 dzień
Po śniadaniu przejazd do Kowna, w którym A. Mickiewicz w latach 1819-23 pracował, jako nauczyciel, a także mieszkał w przydzielonym mu pokoju w budynku szkolnym. Zwiedzamy Kowieńską Starówkę wraz z gimnazjum A. Mickiewicza, domem, w którym mieszkał i napisał „Grażynę”, dolinki A. Mickiewicza, gdzie tak lubił udawać się na spacery. Wyjazd do Polski ok. godz.13.00. Powrót do Zamościa późną nocą.
W RAMACH CENY GWARANTUJEMY:
- transport autokarem z WC, klimatyzacją i DVD + winiety + parkingi;
- 3 noclegi w Wilnie w hotelu*** w pokojach dwuosobowych z łazienką;
- wyżywienie HB (3 śniadania + 3 obiadokolacje);
- bilety wstępu: Zamek Wielkich Książąt Litewskich w Trokach, rejs statkiem po jeziorze Galve, kibiny (ludowe danie Karaimów ) w Trokach, Uniwersytet Wileński;
- opieka polskiego pilota;
- usługi pilota – przewodnika na Litwie (w języku polskim);
- ubezpieczenie (sumy ubezpieczenia : pakiet podstawowy- koszty leczenia – 40000,00 zł.;
NNW – 20000,00zł.; OC w życiu prywatnym – 20000,00zł.; bagaż- 1000,00zł.).
CENA** (1 uczestnik; grupa co najmniej 40 osób) – 725 PLN
CENA** (1 uczestnik; grupa co najmniej 40 osób) – 795 PLN
Opcja: uroczysta kolacja*** w ludowej restauracji w Wilnie
CENA** (1 uczestnik; grupa co najmniej 40 osób) – 810 PLN
Opcja: uroczysta kolacja*** „Na wileńską nutę” z muzyką „na żywo“ (3,5 godz.) w ludowej restauracji w Wilnie
**cena z Zamościa i Lublina; możliwość wyjazdu z wybranych miejscowości w Polsce z uwzględnieniem różnicy kosztów transportu
* kibin - rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego pieczony w piekarniku, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny; podaje się je do specjalnie przygotowanego wywaru z barszczu
***jadłospis uroczystej kolacji w ludowej restauracji w Wilnie:
- zupa (barszcz lub chłodnik, świeża kapusta, ogórkowa, grzybowa);
- sałatka ,,Lato” (świeże warzywa, kukurydza konserwowana, sos olejowy);
- ryba zapiekana w cieście;
- śledz z sosem wiejskim;
- zestaw warzyw;
- słoninka i boczek wędzony;
- zestaw mięs (filet wieprzowy wędzony na gorąco, szynka cielęca wędzona na gorąco, kiełbasa wędzona na zimno);
- zestaw przekąsek do piwa (chleb smażony, ser, wędzone ucha wieprzowe);
- ceppeliny z mięsem ze śmietaną, skwarkami lub bliny żmudzkie z masłem, śmietaną lub filet z kurczaka;
- napój, kawa,deser;
- wódka 250 gr. lub wino 350 gr. dla 1 osoby.
Potrawy tradycyjnej kuchni litewskiej spożywane na uroczystej kolacji:
- chłodnik litewski – doskonała, orzeźwiająca zupa na letnie upały; w jej skład wchodzą, m.in. barszcz i nowalijki; podawana jest z gorącymi ziemniaczkami;
- cepeliny (kartacze) – oryginalna potrawa litewska; przygotowuje się ją z odpowiednio dobranych składników i przypraw (ziemniaki surowe i gotowane, mielone mięso, cebulka, przyprawy); podawane są z gorącą śmietanką i cebulką;
- bliny żmudzkie ( litewskie) – placki ziemniaczane, faszerowane mięsem; polane śmietaną, podawane są na gorąco; do tego jako dodatek – surówka;
- chleb litewski tradycyjny – pieczony domowym sposobem z kminkiem, na tataraku;
- chleb do piwa – kromki chleba (ciemnego) posolić do smaku i natrzeć czosnkiem, usmażyć w tłuszczu (olej, smalec);
- wędzone ozorki, uszy i ryjki wieprzowe - podawane do piwa cieszą się ogromną popularnością wśród Litwinów; a co na to goście odwiedzający Litwę? nie wszyscy odważą się próbować, ale gdy dokonają degustacji, są usatysfakcjonowani.
Przekroczenie granicy na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
ORGANIZATOR:
ZAMOŚĆ ROZTOCZE TRAVEL
Biuro Turystyki Józef Grzesiuk
ul. St. Staszica 15
22 – 400 Zamość
tel./fax 84 530 10 60
tel. kom. 500 173 458 lub 513 507 947
www.zamosc-roztocze.travel.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
NIP 9221574164 REGON 951176139
PKO Bank Polski S.A. 28 1020 5356 0000 1902 0157 9473