Wycieczki dla dorosłych zagranica - Czechy
Rozsmakuj się w Litwie (4 dni)
Wyjazd z Polski w godzinach wczesnorannych. Przyjazd do Trok ok. godz. 14-15.00 (czasu litewskiego). Spotkanie z przewodnikiem i zwiedzanie ruin zamku na półwyspie, zamku Witolda na wyspie z bogatą kolekcją broni, porcelany, fajek, zegarków, mebli, trofeów myśliwskich itp. Rejs statkiem po jeziorze Galve z 20 wysepkami, podczas którego rozpościerają się przepiękne widoki przyrody, jak i pałacu Tyszkiewiczów. Następnie, zwiedzanie kienesy- świątyni karaimskiej oraz ul. Karaimskiej z typowymi domkami karaimskimi. Uczta karaimska z ludowymi daniami tego narodu: rosół, kibin, czenach, kwas chlebowy lub napój kminkowy. Wyjazd do Wilna. Zakwaterowanie w hotelu; nocleg.
2 dzień
Po śniadaniu zwiedzanie Wilna: Katedra wileńska z grobami królewskimi, Plac Katedralny z pomnikiem Giedymina, zamek Giedymina i Pałac Władców, kościół św. Anny i Bernardynów, pomnik i Muzeum Adama Mickiewicza, Pałac Prezydencki, Uniwersytet Wileński, Plac Ratuszowy, Cerkiew św. Trójcy oraz miejsce uwięzienia Adama Mickiewicza tzw. Cela Konrada, Cerkiew św. Ducha z mumiami św. Męczenników, Ostra Brama, cmentarz Rossa oraz kościółśw. Piotra i Pawła. Obiadokolacja w ludowej restauracji, podczas której będą serwowane: chłodnik z ziemniakami lub barszcz, litewskie cepeliny ze śmietaną, skwarkami lub bliny żmudzkie z masłem, śmietaną oraz degustacja 4 gatunków litewskiego piwa ze smażonym chlebem z czosnkiem, wędzonymi uszami i serem. Nocleg w hotelu.
3 dzień
Po śniadaniu wyjazd do małej miejscowości Strigailiszki, gdzie w otoczeniu mnóstwa jezior mistrzowie tworzą prawdziwe, o niesamowitym smaku sękacze. Każdy z uczestników show nie tylko zapozna się z historią sękaczy, ale przy ogniu z pieca, pod okiem mistrzów, sam spróbuje wypiekać sękacz, a potem będzie go smakował przy filiżance pachnącej kawy lub herbaty. Podczas podróży na show wypiekania sękaczy, zwiedzamy najstraszy kościół drewniany na Litwie z poł. 18 wieku, przy budowie którego użyto tylko siekiery, Zułów - miejsce urodzenia marszałka Józefa Piłsudskiego oraz kościół w Powiewiórce, miejsce jego chrztu, a także Centrum Europy, które ustanowili francuscy naukowcy w 1989r. Powrót do Wilna. Obiadokolacja w ludowej restauracji, podczas której będą serwowane: chłodnik z ziemniakami lub barszcz, litewskie cepeliny ze śmietaną, skwarkami lub bliny żmudzkie z masłem, śmietaną. Nocleg w hotelu.
4 dzień
Po śniadaniu przejazd do Kowna. Zwiedzanie Kowieńskiej Starówki: Zamek Kowieński z XIII wieku, kościół św. Jerzego i klasztor Bernardynów, kościół Trójcy Świętej wraz z byłym klasztorem Bernardynek (obecnie Seminarium Duchowne), dawna poczta konna, plac ratuszowy i ratusz, dom, gdzie mieszkał A. Mickiewicz i zaglądał do okna pięknej Karoliny Kowalskiej, dom Perkunasa – perła litewskiego baroku, kościół Wniebowzięcia NMP (tzw. kościół Witolda) - najstarsza świątynia katolicka w Kownie, archikatedra śś. Piotra i Pawła, ul. Wileńska.
Zwiedzanie wytwórni nalewek, gdzie eksperci zapoznają nas z procesem filtracji, miejscem tworzenia likierów oraz nalewek. Na zakończenie zwiedzania wszyscy będą zaproszeni na degustację napojów*. W czasie degustacji jest opowiadana historia tworzenia tych napojów. W muzeum wytwórni będzie możliwość nabyć wyjątkowe upominki: „Ekstrakt 999”, który jest utworzony według starych litewskich przepisów i składa się z 27 roślinnych wyciągów.
Taki ekstrakt można nabyć na Litwie jedynie w tym muzeum. Wyjazd do Polski ok godz. 14.00-15.00 (czasu litewskiego). Powrót do Zamościa późną nocą.
W RAMACH CENY GWARANTUJEMY:
- transport autokarem z WC, klimatyzacją i DVD + winiety + parkingi;
- 3 noclegi w Wilnie w hotelu*** w pokojach dwuosobowych z łazienką;
- wyżywienie HB (3 śniadania + 3 obiadokolacje, w tym uczta karaimska w Trokach i dwie w ludowej restauracji
w Wilnie);
- degustacja piwa z przekąskami podczas obiadokolacji w ludowej restauracji w Wilnie (4 gatunki piwa x 0.2 l, przekąski: chlebek smażony z czosnkiem, wędzone uszy, ser);
- show wypiekania sękaczy; w cenę jest wliczone: zapoznanie się z historią sękacza, uczestnictwo podczas wypiekania sękacza w piecu, degustacja sękaczy (tradycyjnego oraz chrupiącego), kawa lub herbata;
- degustacja w wytwórni nalewek ( 4 napoje);
- bilety wstępu: Zamek Witolda w Trokach, rejs statkiem po jeziorze Galve, Muzeum A. Mickiewicza i podziemia katedry w Wilnie;
- opieka polskiego pilota;
- usługi pilota – przewodnika na Litwie (w języku polskim);
- ubezpieczenie (sumy ubezpieczenia : pakiet podstawowy- koszty leczenia – 40000,00 zł.; NNW – 20000,00zł.;
OC w życiu prywatnym – 20000,00zł.; bagaż- 1000,00zł.).
CENA* (1 uczestnik; grupa co najmniej 40 osób) – 810 PLN
*cena z Zamościa i Lublina; możliwość wyjazdu z wybranych miejscowości w Polsce z uwzględnieniem różnicy kosztów transportu
Potrawy tradycyjnej kuchni litewskiej spożywane na wycieczce:
kibin - rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego pieczony w piekarniku, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny; podaje się je do specjalnie przygotowanego wywaru z barszczu;
czenach(k) - oryginalna potrawa z rodzajów warzyw z dodatkiem mielonego mięsa i przypraw, duszona pod przykryciem w specjalnych glinianych garnuszkach; po zakończeniu obróbki termicznej dodaje się kwaszony ogórek i śmietankę;
chłodnik litewski – doskonała, orzeźwiająca zupa na letnie upały; w jej skład wchodzą, m.in. barszcz i nowalijki; podawana jest z gorącymi ziemniaczkami;
cepeliny (kartacze) – oryginalna potrawa litewska; przygotowuje się ją z odpowiednio dobranych składników i przypraw (ziemniaki surowe i gotowane, mielone mięso, cebulka, przyprawy); podawane są z gorącą śmietanką i cebulką;
bliny żmudzkie ( litewskie) – placki ziemniaczane, faszerowane mięsem; polane śmietaną, podawane są na gorąco; do tego jako dodatek – surówka;
chleb litewski tradycyjny – pieczony domowym sposobem z kminkiem, na tataraku;
chleb do piwa – kromki chleba (ciemnego) posolić do smaku i natrzeć czosnkiem, usmażyć w tłuszczu (olej, smalec);
wędzone ozorki, uszy i ryjki wieprzowe - podawane do piwa cieszą się ogromną popularnością wśród Litwinów; a co na to goście odwiedzający Litwę? nie wszyscy odważą się próbować, ale gdy dokonają degustacji, są usatysfakcjonowani;
sękacz – „król królów” wśród ciast litewskich; skrupulatnie przyrządzonym ciastem polewa się specjalnie zamontowany i bezustannie kręcony wałek (dzisiaj używane jest urządzenie elektryczne, dawniej – sękacze piekło się nad gorącym paleniskiem); prawidłowo upieczone ciasto powinno rozpływać się w ustach, jest miękkie i aromatyczne;
* w cenie degustacja 4 napojów; jednakże za dopłatą można degustować 6 lub 8 a nawet 10
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
_______________________________________________
ORGANIZATOR:
ZAMOŚĆ ROZTOCZE TRAVEL
Biuro Turystyki Józef Grzesiuk
ul. St. Staszica 15
22 – 400 Zamość
tel./fax 84 530 10 60
tel. kom. 500 173 458
tel. kom. 513 507 947
www.zamosc-roztocze.travel.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
NIP 9221574164
REGON 951176139
PKO Bank Polski S.A. 28 1020 5356 0000 1902 0157 9473
Autorskie wycieczki Józefa Grzesiuka…sama przyjemność zwiedzania!